De Romeinen in de Provence

Bijna nergens in Europa is de Romeinse cultuur zo mooi bewaard als in de Provence. Het theater van Orange, de Pont du Gard, het

Maison Carrée in Nîmes en de opgravingen in Vaison-la-Romaine zijn slechts enkele voorbeelden van de vele archeologische overblijfselen uit deze voormalige provincie Gallia Narbonensis. Naast het Romeinse verleden bekijken we op deze reis diverse middeleeuwse bouwwerken en steden, waaronder de romaanse kathedraal Saint-Trophime in Arles, de abdij van Sénanque en het historisch centrum van Avignon. In het schilderachtige Saint-Rémy-de-Provence staat het voormalige psychiatrisch ziekenhuis waar Vincent van Gogh een deel van zijn leven doorbracht en waar de kunstenaar vele werken schilderde. Onderweg passeren we de vroegbloeiende lavendelvelden, die zo kenmerkend zijn voor de regio, en de wijngaarden van Châteauneuf-du-

Pape. Tijdens proeverijen en diners zullen we ervaren wat deze regio op culinair gebied te bieden heeft. Deze reis wordt aangeboden in samenwerken met de Reisorganisatie Labrys Reizen te Nijmegen.


Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:Directe lijnvlucht naar Marseille en rit naar Avignon. Na aankomst maken we een verkennende stadswandeling in het ommuurde historisch centrum van de Provençaalse pausenstad. Tijdens de Babylonische ballingschap in de veertiende eeuw zetelde de paus niet in Rome, maar in Avignon. Het immense Palais des Papes, dat Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten bouwen, herinnert nog altijd aan deze periode. We overnachten drie keer in een voormalig klooster dat dateert uit de zestiende eeuw.
dag 2
In Orange zien we de triomfboog van Augustus en het prachtig bewaarde Romeinse theater. We maken kennis met de Oranjes in het archeologisch museum en wandelen door het oude centrum. In de middag rit naar Châteauneuf-du-Pape, waar we genieten van een proeverij van wijn en chocolade.


 

Dag 3

Vaison la Romaine bezit de grootste Romeinse opgraving van Frankrijk. Het terrein beslaat vijftien hectaren en verschaft een goed beeld van het leven in deze voormalige Romeinse provincie. De middag staat in het teken van de Mont Ventoux, de kenmerkende berg die hoog boven het Provençaalse landschap uittorent. Terug in Avignon is er de mogelijkheid om het Palais des Papes te bezoeken (facultatief).

dag 4
We laten Avignon achter ons en rijden naar onze volgende pleisterplaats, Saint-Rémy-de-Provence. Onderweg bezoeken we de

fraaigelegen abdij van Sénanque, die nog altijd in gebruik is door monniken. Dit twaalfde-eeuwse klooster bevindt zich ondanks een bewogen geschiedenis met godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie in een zeer goede staat. Aansluitend bezichtigen we de Village des Bories in het hart van de Luberon. De traditionele hutten zijn zonder mortel gebouwd met stenen die ter plekke werden gevonden. De bouwtraditie van deze bories gaat terug tot het bronzen tijdperk en werd voortgezet tot in de achttiende eeuw. Vlakbij liggen de vroegbloeiende lavendelvelden, die we passeren onderweg naar Fontaine-de-Vaucluse, een geliefde plek van de dichter Petrarca. Tot slot het Lavendelmuseum, waar u ook lavendelproducten te proeven krijgt!

dag 5

In het bekoorlijke Saint-Rémy-de-Provence maken we een wandeling in het spoor van Vincent van Gogh en bezoeken we het ziekenhuis waar hij verbleef. Les Antiques, een Romeinse boog en een grafmonument, vormen een passende entree voor de opgraving van Glanum, waar we ronddwalen door het Franse Pompeji. Het dorpje Les Baux-de-
Provence is gelegen op een rots. Hier, in de grillige, vaak door Van Gogh geschilderde Alpilles, kunt u genieten van het prachtige uitzicht of grasduinen in de gezellige winkeltjes.


dag 6
Op weg naar Nîmes bezoeken we Uzès, waar zich een van de mooiste Provençaalse markten bevindt. U kunt deze ochtend op eigen gelegenheid rondzwerven in dit prachtige middeleeuwse stadje. In de middag staat de Pont du Gard op het programma, het grootste Romeinse aquaduct dat we kennen. We maken niet alleen een wandeling over de Gard via de brug, maar lopen onder leiding van een gids ook door het aquaduct zelf, op de hoogste etage. Het nabijgelegen museum besluit de dag. Twee overnachtingen in Nîmes.


dag 7
Vandaag staat in het teken van monumentenstad Nîmes. Een stadswandeling voert ons langs het beroemde Maison Carrée, een monument voor de beoogde opvolgers van Augustus, en het amfitheater. De Jardins de la Fontaine, een park met een tempel van Diana en de Tour Magne, bieden een prachtig uitzicht over het oude Nemausus. ’s Middags is er tijd om de stad op eigen gelegenheid verder te verkennen.
dag 8
In Arles beginnen we met de unieke Alyscamps, de Elysese velden. Onder lommerrijke platanen lopen we langs een haag van Romeinse sarcofagen over de Via Aurelia naar een oude kerk. We bekijken in het centrum de Cryptoporticus en maken een wandeling

onder het Romeinse forum. Met de prachtige romaanse gevel van de Saint-
Trophime sluiten we af. Na wat vrije tijd rit naar het vliegveld van Marseille voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

gallery/images-pont-du-gard_ue6wyu03


Reissom en data volgen binnenkort; waarschijnlijk start de reis 6 oktober


Inclusief
lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, 2 proeverijen, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie.

 

;
 

Exclusief:

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,-
per boeking; verplichte bijdrage SGR a 5 euro per persoon.
Aanmelding: u kunt zich aanmelden door een email te sturen naar rolfingesmit!@gmail.com, waarna we u een inschrijfformulier toesturen.
Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25
Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Marseille v.v. met KLM. De vluchtgegevens zijn:


 Amsterdam - Marseille, 14.25 - 16.05 uur
 Marseille - Amsterdam, 17.25 - 19.35 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.


NB1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB2 Reist u liever per trein? Met vertrek vanuit Amsterdam bedraagt de reisduur naar Avignon 7,5 tot 9,5 uur; de terugreis van Nîmes naar Amsterdam bedraagt 8 tot 11 uur. Houdt u rekening met ten minste één overstap op zowel de heen- en terugreis en een extra overnachting in Nîmes om geen programmaonderdeel van de laatste dag te missen. De meerkosten op de reissom bedragen ca. €

100,- op basis van een treinreis per tweede klasse en een extra overnachting. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage
Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten

verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl. Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het

Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis.

Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver-of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

 

Busvervoer per comfortabele touringcar.

 

Hotels:

Wij hebben gekozen voor meerdere hotels om de hoeveelheid reistijd beperkt te houden.

In Avignon verblijven we in een het sfeervolle viersterrenhotel Le Cloître Saint Louis - een voormalig klooster dat is gelegen binnen de historische stadsmuren. In Saint-Rémy-de-Provence verblijven we in het Hotel de l’Image. Dit hotel wordt omringd door een tuin van 2 hectare met uitzicht op de Alpilles, en beschikt over een buitenzwembad. De laatste twee overnachtingen zijn in Hotel Marquis de la Baume in Nîmes, een centraal gelegen viersterrenhotel van waaruit de monumenten gemakkelijk te voet te bereiken zijn. Alle kamers zijn comfortabel en voorzien van douche/bad en toilet.


Maaltijden: Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

gallery/images-IMG_181110_100053
gallery/images-IMG_181111_145738